Internetul Obiectelor sau Internet of Things (IoT)

Una din cele mai interesante tehnologii este cea Iot care își propune ca să conecteze toate obiectele dintr-o casă. Multe „lucruri” sunt acum construite cu conectivitate WiFi, ceea ce înseamnă că pot fi conectate la Internet sau unul la altul.  În calitate de consumatori, deja folosim și beneficiem de IoT ne conectăm telefonul la televizor, trimitem fișiere direct pe calculatorul nostru prin wifi, ne programăm centrala de pe telefon etc. Cu toate aceste cei mai avantajați vor fi cei care dețin afaceri cum ar fi IMMurile care prin aceasta tehnologie pot programa întregul birou și mai mult de atata pot monitoriza totul la nivem de click.  Beneficiile sunt multe și pot permite întreținerea predictivă, poate accelera asistența medicală, poate îmbunătăți serviciul pentru clienți și poate oferi beneficii pe care nici măcar nu ni le-am imaginat încă. Și suntem doar în primele etape ale acestei noi tendințe tehnologice: prognozele sugerează că până în 2030, aproximativ 50 de miliarde de dispoz

De ce să ne temem de 5G ?!?

Următoarea tendință tehnologică care urmează este 5G. Acolo unde tehnologiile 3G și 4G ne-au permis să navigăm pe internet, să folosim servicii bazate pe date cum ar fi YouTube, Google Maps, Facebook s.a.m.d.


Se așteaptă ca serviciile 5G să ne revoluționeze viața. prin activarea serviciilor care se bazează pe tehnologii avansate precum AR și VR, alături de servicii de jocuri bazate pe cloud, precum Google Stadia, Nvidia GeForce Now și multe altele. 

Se așteaptă să fie utilizat în fabrici, camere HD care ajută la îmbunătățirea siguranței și gestionării traficului, controlul inteligent al rețelei și retailul inteligent.

Se așteaptă ca serviciile 5G să se lanseze în întreaga lume în 2021, cu peste 50 de operatori care oferă servicii în aproximativ 30 de țări până la sfârșitul anului 2021, ceea ce îl face o nouă tendință tehnologică pe care trebuie să o urmăriți.


Cu toate că aceasta tehnologie ne oferă atâtea avantaje exisă o parte a populației care o blamează și pune pe seama ei diferite vinovăți, cea mai răspândită fiind radiațile emise.

Până în momentul de față nu există nici un studiu prin care acestă tehnologie să ne pună în pericol sănatatea, ea ne fiind foarte diferită față de tehnologia 4G care înpănzește orașele și satele țări de ani de zile.

Pentru a ne fi mai clar am pus în partea dea jos următoarea inustrație, în parte stângă avem radiațile ne ionizant, care nu fac rău sănătăți fințelor vii iar în partea dreaptă avem radiațile ionizante care distrug țesutul viu.

Radiații 5G

După cum putem vedea tehnologie 5G este mai puțin periculoasă decât cuptorul cu microunde, telecomanda sau becul.


În concluzie nu cred ca am avea de ce să ne temem ci mai de grabă ar trebui să ne bucurăm de această tehnologie extraordinară.